2021 június 25 3 perc olvasási idő

A rendszeresen kialakított testmozgásnak számos jótékony hatása van a szervezetünkre nézve és így az egészségünkre is. Bizonyára te is hallottál már erről. De mégis miért mondogatja ezt mindenki? Még bizony az orvosok is. Lássuk, miért lenne érdemes neked is kialakítanod egy sportosabb életvitelt magadnak. Mert bizony sportolni jó és kellene mindenkinek!

1. Jobb közérzet és szebb kinézet

Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos, ugyanis testmozgás hatására endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetben, más néven boldogság hormonok ezáltal sokkal jobb lesz a közérzetünk is és nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy sportos életvitellel nem csak a kedvünk lesz jobb, de a kinézetünk is. Segít a fogyásban, formásodásban és izmosodásban is, ezáltal sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben is. Fittebb kinézet, jobb közérzet.

2. Jót tesz a szívnek

A mozgás ugye erősíti az izmokat, ez alól a szívizom sem kivétel. Az erősebb szívizom pedig terhelhetőbb és nagyobb hatékonysággal juttat vért a szervezetbe. A sportolók nyugalmi pulzusa ezért is lassabb, mert a szív kevesebb dobbanással tud ugyanannyi friss vért juttatni a szervezetbe. A sportolás javítja a koleszterinszintet és csökkenti az ütőerek gyulladásait is. Aki aktív életmódot folytat, 45 százalékkal kisebb eséllyel lesz szívbeteg, mint az, aki nem mozog.

3. Megelőzi a csontritkulást

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás természetesen megfelelő gyakorlatokat összeválogatva, kellő óvatosság mellett – bármely életkorban elkezdve, segít a csont denzitásának megőrzésében, sőt építésében is. Mozgás során ugyanis, terhelés alá kerülnek a csontok és erre a terhelésre a szervezet a csont erősítésével reagál.

4. Jót tesz a vérnyomásnak

Rendszeresen végzett mozgás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye is, illetve akiknél ez már esetleg fennáll, ott jelentős javulás érhető el.

5. Csökkenti a cukorbetegség szövődményeit

A rendszeres testmozgás csökkentheti az inzulinigényt, a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ami azért is fontos, mert a cukorbetegeknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása is. Ezért minden cukorbetegnek javasolt beiktatni az életvitelébe legalább heti 3 edzést vagy valamilyen aktívabb testmozgást. Legyen szó biciklizésről, úszásról, kocogásról, sétáról. A lényeg, hogy rendszeres legyen és folyamatos.

6. Késlelteti az öregedést

A sportolás lassítja az öregedési folyamatokat és akár vissza is fordíthatja azt. A szervezet a rendszeres testmozgás által, akár 15 évet is fiatalodhat. Ez azért lehetséges, mert az emberek két korral rendelkeznek: az egyik a kronológiai, a másik a biológiai kor. A kronológiai életkor azt az időszakot jelenti, amelyet az ember születése óta tölt a Földön. A biológiai kor pedig a mindenkori fizikai állapotra utal, amely ugye befolyásolható. A recept a biológiai kor javításához 3 összetevőből áll: egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és elegendő pihenés.

7. Mentálisan frissen tart

A mozgás serkenti a vér áramlását az agyban, így valószínűleg csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét is, valamint fejleszti a logikát és a memóriát is.

8. Erősíti az izmokat és ízületeket

Rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink is és így a csontok védettebbek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, valamint a kinézetünk is jobb lesz valamint a rendszeres mozgás beolajozza az ízületeket is, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség.

9. Növeli az önbizalmat

Sportolás során hatékonynak érezhetjük magunkat, ráadásul közben a szervezetünk ugye boldogság hormonokat is termel. Ha rendszeresen végzünk testmozgást, szervezetünk hosszútávon is reagál és visszajelzést ad a befektetett energiáról azzal, hogy egyre többet bírunk és egyre jobb teljesítményt érünk el, megváltozik az alakunk is és bizony a jó teljesítmény növeli az önbizalmunkat is és ez fordítva is igaz, mert a magasabb önbizalom jobb teljesítménnyel társul mindig.

10. Immunerősítő

A rendszeres testmozgás harmonizálja a szervezet működését, erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz betegségekkel szemben. Azok az emberek, akik rendszeresen sportolnak jóval kevesebbszer betegednek meg, mint nem edző társaik. Ha valaki kifejezetten nem szeret sportolni, akkor napi fél óra séta is jó hatással lehet a szervezetünkre és az ízületünkre is valamint az immunrendszerünk erősítésére is.


Mint látod, rengeteg előnye van annak, aki aktívan él és rendszeresen sportol. Mindegy, hogy mit csinálsz csak mozogj. Legalább hetente 3-4 alkalommal minimum 45 percet. Legyen szó sétáról, kocogásról, úszásról, edzőtermi edzésről. Határ a csillagos ég! ☺ A lényeg, hogy legyen életvitelszerű a mozgás az életedben és csináld. ☺ Jó egészséget kívánunk neked és sok kitartást mindenben!

SPORTOLNI JÓ!