2021 november 07 2 perc olvasási idő

Jó ha tudod!

A cukorbetegség kezelése során a megfelelő étrend és gyógykezelés mellett a testedzés is igen lényeges. Mindenféle mozgással járó tevékenység lényeges a vércukorszint alakulása szempontjából, hiszen a testedzés anélkül mozdítja el a vérben található glükózt a szervezet sejtjei felé, hogy inzulin hozzáadására volna szükség, így konzerválja az inzulint és csökkenti a cukorbeteg magas vércukorszintjét. A rendszeres testedzés ezenkívül erősíti az izmokat, javítja a légzést, stimulálja a véráramlást és csökkenti a zsiradékoknak a keringésbe való bekerülését. Igen fontos az elhízott cukorbetegek számára, mivel a testedzés több kalóriát éget és felgyorsítja a lebontást.

Testedzés és kalóriafelhasználás

  • Egyórás lassú séta – 200 kalória
  • Egyórás bowlingozás – 200 kalória
  • Egyórás tánc – 300 kalória
  • Egyórás kertészkedés – 300 kalória
  • Egyórás gyors gyaloglás – 300 kalória
  • Egyórás súlyzós edzés – 450 kalória
  • Egyórás squash – 500 kalória
  • Egyórás kerékpározás – 600 kalória
  • Kétórás golfozás – 600 kalória
  • Egyórás úszás – 600 kalória
  • Egyórás kocogás – 600 kalória
  • Egyórás futballozás – 600 kalória

Két figyelmeztetés:

  1. A testmozgás csökkenti az inzulin iránti igényt. A fiatal törékeny cukorbetegeket „hypo-effektus” érheti, hacsak nem ellenőrzik gondosan a testmozgásukat, illetve az élelmiszer- és inzulinbevitelüket.
  2. A középkorú és idősebb cukorbetegek jobban teszik, ha futás helyett inkább sétálnak. Kezdetben elég a séta, három-négy hetes testmozgás után pedig jöhet akár a kocogás is. Ez mindenféle mozgásra vagy sportra vonatkozik. Először nem szabad túlbuzgónak lenni és legyünk inkább fokozatosak.

DOHÁNYZÁS

A cukorbetegek nem dohányozhatnak. Ennek sokféle oka van, amelyeket a következőképpen foglalhatunk össze:

  • A dohányzás hozzájárul ahhoz, hogy az artériák összeszűküljenek és elgyengüljenek. Ez szívkoszorúér-trombózishoz vezethet.
  • A dohányzás azáltal, hogy stimulálja az adrenalin felszabadulását, növeli a vércukor szintjét.
  • Minden elszívott cigaretta 25 mg-mal is csökkentheti a rendelkezésre álló C-vitamin mennyiségét.

Svédországban 1965-ben végzett kísérletek kimutatták, hogy egyetlen cigaretta füstje, még ha nem tüdőzzük is le, 10 perc leforgása alatt 36 százalékkal növelheti a vércukor szintjét. Az erős dohányosoknál olyan szív- és véredény-károsodások léphetnek fel, amelyek igen hasonlóak az idősebb cukorbetegekéihez.


Alkohol

Minden szeszes ital kalóriában gazdag. Ennek ellenére nem kell kategorikusan megtiltani a cukorbetegek számára az alkoholfogyasztást. Az a cukorbeteg, aki orvosi ellenőrzés alatt áll, nem kockáztat semmit, ha alkalmankét iszik valamit. Egy valamire azonban vigyázni kell: bizonyos szeszes italok cukortartalma igen magas. Ilyenek az édes borok, sör, pezsgő, likőr, a konyak és az édes Martini. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cukorbetegek nem bírják az italt, különösen ha szájon át szedhető gyógyszereket kapnak. A cukorbetegek mája különösen hajlamos a károsodásra. Ha ennek akár a gyanúja is felmerül, az alkoholfogyasztást teljesen el kell kerülni.


Kávé és tea

Mind a kávé, mind a tea tartalmaz koffeint. Ennek a hatása hasonló, mint a cukoré, az adrenalinmirigy stumulációja miatt emelkedi a vércukorszint. Nyilvánvaló, hogy ez nem tesz jót a diabetikusoknak. A koffein szintén felégeti a rendelkezésre álló tiamint (B1-vitamint), amely pedig létfontosságú volna a cukorbetegek számára. A koffeinmentes kévé és a gyógyteák kiválóan helyettesítik a hagyományos kávét és teát.

Ahhoz, hogy élvezhessük az ételeket, az ízesítés nyilvánvalóan nagyon fontos. Csakhogy a só fogyasztása gyakran tilos a cukorbetegek számára, hiszen sokan közülük szívproblémákkal, magas vérnyomással, szemkárosodásokkal, illetve vesebetegségekkel küszködnek. A nátriumszegény só azonban bátran fogyasztható és ennek fogyasztása nem okozhat semmiféle gondot.