2021 november 20 3 perc olvasási idő

A különleges fontosságú élelmiszerek következő listáit arra használhatja fel az olvasó, hogy felismerje azokat a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, amelyek különösen értékesek a cukorbetegek számára. Ha ilyen élelmiszereket iktat az étrendjébe, akkor biztos lehet abban, hogy a létfontosságú tápanyagok bőségesen a rendelkezésére fognak állni.

Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek vitaminokban gazdagok

A-vitamin

  • A cukorbetegek könnyen kapnak el különböző fertőzéseket. Az A-vitamin azokat a mirigyeket támogatja, amelyek a fertőzések elleni védelemben segítenek bennünket.
  • A legtöbb A-VITAMIN zöldségben és gyümölcsben található meg, különösen a sárgarépában, a zöld színű zöldségekben, paradicsomban. Szintén megtalálható a halban, májban és a sovány húsokban.

B1-vitamin (tiamin, tiamin-klorid)

  • Megtalálható a búzacsírában, a barnarizsben, búzakorpában, sörélesztőben, teljes őrlésű gabonamagokban, magokban, dióban és egyéb csonthéjasokban, hüvelyesekben, tejtermékekben, zöld színű leveles zöldségekben és burgonyában.

B2-vitamin (riboflavin)

  • Fokozza az inzulintermelést.
  • Megtalálható a sörélesztőben, májban, búzacsírában, mandulában, napraforgómagban és leveles zöldségekben.

B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinamid)

  • Az inzulinfüggő cukorbetegek rendkívüli módon igénylik a B3-vitamint, melynek értéke abban rejlik, hogy fiatalkorban csökkenti az inzulinérzékenységet, ezenkívül megelőzi a vércukorszint hirtelen ingadozásait.
  • B3-vitamin megtalálható sörélesztőben, aprólékokban, búzacsírában, földimogyoróban, borsóban, méhpempőben, teljes őrlésű kenyérben és gabonamagokban, zöld színű zöldségekben, hüvelyesekben, tojássárgájában.

B6-vitamin (piridoxin)

  • Megtalálható sörélesztőben, a banánban, avokádóban, búzacsírában, búzakorpában, tojássárgájában, aprólékokban, májban, földimogyoróban, dióban, zöld színű zöldségekben, zöldpaprikában, sárgarépában és pekándióban. A nyers élelmiszerekben nagyobb mennyiségben lelhető fel a B6 vitamin, hiszen főzés során jelentősen csökken a B6-vitamin mennyisége.

Kolin

  • Megtalálható a lecitinben, amely szójababból készül. Kolint tartalmaz még a sörélesztő, tojássárgája, hal, szójabab, sajt, napraforgómag, fekete nadálytő levél, tengeri hínár, banán, földimogyoró, búzacsíra és máj.

Inozitol

  • Megtalálható a lecitinben, sörélesztőben, az agyban, szívben, búzacsírában, barnarizsben, csonthéjasokban, a melaszban, zablisztben, zabpelyhekben, tejben és citrusfélékben.
  • A kolint és inozitolt (lecitint) gyakran tárgyalják együtt, hiszen mindkettőnek fontos szerepe a zsiradékok lebontásában, össze is kapcsolódnak, így hozzák létre a lecitint. Ha a cukorbetegek mája megnagyobbodik és elzsírosodik, az része ennek a két vitaminnak a vizelet útján történő levesztésének tudható be. A lecitin legfőbb szerepe a koleszterin szinten tartása.

B12-vitamin (kobalamin)

  • A B12-vitamin hiány megemelheti a vércukorszintet. A B12-vitamin a lecitinnel együtt felírva általában segít az elzsírosodott májon és elősegíti zsiradékok lebontását.
  • Megtalálható a húsban (főleg májban), a sörélesztőben, baromfihúsban, a halban, a tojásban, a sajtban, a napraforgómagban, a fekete nadálytő levélben, tengeri hínárban, banánban, földimogyoróban és búzacsírában.

Folsav (B9-vitamin)

  • Megtalálható mindenféle zöld levélben, májban, sörélesztőben, gombafélékben, csonthéjasokban és búzacsírában.

C-vitamin (aszkorbinsav)

  • Megtalálható a citrusfélékben, valamint mindenféle friss gyümölcsben és zöldségben, különösen a csipkebogyóban, vadcseresznyében, fekete ribizliben, paprikában és paradicsomban.

E-vitamin (tocaferol)

  • Megtalálható a búzacsíraolajban, magokban, csonthéjasokban, őrleményekben, káposztában, spenótban, spárgában, brokkoliban, teljes őrlésű búzában, barnarizsben, zabban, földimogyoróban.

Különleges fontosságú élelmiszerek, amelyek ásványi anyagokban gazdagok

Króm

  • A króm fontos szerepet játszik a hatékony inzulin-glükóz-egyensúly fenntartásában. Állatkísérletek kimutatták, hogy bizonyos fajta patkányok cukorbetegek lesznek, ha krómhiányos az étrendjük.
  • Megtalálható sörélesztőben, a természetes kemény vízben, búzacsírákban, gabonafélékben, májban, feketeborsban, marhahúsban és sörben.

Mangán

  • Írásos dokumentumok szerint a cukorbetegek vérében 50 százalékkal kevesebb a mangán, mint az egészséges személyekében. Ez a fontos nyomelem lényeges az inzulintermelésnél.
  • Megtalálható a leveles zöldségekben, hüvelyesekben, teljes őrlésű termékekben, csonthéjasokban, narancsban, grapefruitban, korpában, tojássárgájában és tengeri hínárokban vagy a nagy barnamoszatokban.

Magnézium

  • Megtalálható a csonthéjasokban, szójababban, a zöld színű zöldségekben, a fügében, az almában, a citromban, az őszibarackban, a mandulában, a teljes őrlésű termékekben, a napraforgómagban, a barnarizsben és a szezámmagban.

Kálium

  • Megtalálható minden zöldségfélében, főleg azokban, amelyeknek zöldek a levelei. Továbbá káliumot tartalmazó élelmiszer a narancs, a teljes őrlésű termékek, napraforgómag, csonthéjasok, tejtermékek, burgonyák és a banán is.

Cink

  • A cink az inzulinszerkezet része. Úgy vélik, hogy több más hormon kiválasztására gyakorol hatást. Cinkhiány hat a keringésre, emiatt lehet hideg a kéz és a láb.
  • Megtalálható a búzacsírában, a sörélesztőben, a húsfélékben, a halban, magokban, tejben, teljes őrlésű termékekben, csonthéjasokban, hüvelyesekben, gombafélékben, sárgarépában, heringben, osztrigában, májban, napraforgómagban, tojásban és vöröshagymában.